Demà farà vint anys --vint!-- que vam fer panellets per primera vegada a casa. Em va ajudar l'Anna, que tenia tres anyets, i també hi eren el Jordi, el Martí i l'Antònia.
L'Anna ja se m'ha fet gran, i ara em diu que ella també en vol fer. O sigui que aprofitaré l'ocasió: aquí teniu la meva recepta per fer panellets.
Quantitats
250 g d'ametlla molta
200 g de sucre (jo, moreno; reduïbles a 150-175 g)
la pela d'una llimona petita ratllada (millor ecològica)
2 ous
100 g de pinyons
1 patata petita bullida i una mica sucosa (o un moniato)
coco
castanya bullida i triturada (o un pot de crema de castanyes SENSE SUCRE)
codonyat
cobertura de xocolata
(Aquestes quantitats, evidentment, són orientatives, i es poden multiplicar per dos, per tres, per quatre, segons convingui...)
Preparació
1. Barregeu en un bol gran l'ametlla, el sucre, la patata bullida (freda o tèbia, que no cremi), un ou i la pela de llimona ratllada. Primer amb una forquilla, i després amb les mans, fins que quedi una pasta homogènia i (quasi) no es notin els granets de sucre.
2. Dividiu la pasta en parts, segons la quantitat de panellets que vulgueu fer de cada mena.
3. Per fer els panellets de pinyons, feu un o diversos cilindres d'uns 2-3 cm de diàmetre. Talleu-los a trossets iguals, d'uns 2 cm de llarg (depèn de la mida que vulgueu que tinguin els panellets, a mi m'agraden petits) i feu-ne boletes. Per enganxar els pinyons (feina pesadeta...), la millor manera que he trobat, després de provar-ne unes quantes, és barrejar-los amb ou batut o clara batuda (200 g de pinyons, un ou mitjà o la seva clara), i anar-hi banyant les boletes d'una en una. Finalment, si voleu podeu pintar els panellets amb rovell d'ou deixatat, i els heu de posar en una safata coberta de paper de forn.
4. Per fer els panellets de coco, barregeu 2/3 de pasta d'ametlla amb 1/3 de coco, més o menys, i després feu boletes, com a la foto, i arrebosseu-les amb una mica més de coco. Cap a la safata per anar al forn (o cap a una d'auxiliar, mentre s'esperen). També podeu fer-los amb forma de moneda: queden bonics i torradets per tot arreu igual.
5. Per fer els panellets de codonyat, dividiu la pasta en dos, feu dos rectangles iguals de mig centímetre de gruix, cobriu-ne un amb una capa de codonyat del mateix gruix i poseu l'altre a sobre, com si fos un entrepà. Premeu fort. Pinteu el rectangle per sobre amb rovell d'ou deixatat i després talleu-lo fent quadrats o rectangles petits. Cap a la safata. (Ah, aquí teniu la meva recepta del codonyat, molt bo!)
6. Atenció, panellets de castanya! Aquests me'ls vaig inventar jo i són boníssims. Barregeu pasta de panellet amb puré de castanya, més o menys la meitat de cada, i feu-ne boletes petitones, com una nou màxim. Cap a la safata.
7. Atenció bis, panellets de pruna seca! Aquests se'ls va inventar la Marga i també són boníssims: meitat pasta de panellet i meitat trossets de pruna seca tallada amb unes tisores.
7. Escalfeu el forn a 220-250 ºC, si pot ser amb aire. Fiqueu-hi la safata amb els panellets i deixeu-los-hi 4 minuts, i després 4 minuts més només amb el grill. Aneu-los vigilant, i traieu-los quan estiguin torradets. Segons com sigui el forn, potser estaran a punt abans del que dic.
8. Foneu la cobertura de xocolata en un bol. Agafeu els panellets de castanya i suqueu-los amb xocolata, de manera que quan els tragueu la xocolata agafi una forma una mica punxeguda, que recordi la part de baix d'una castanya, com a la foto.
I ja està. Per si us pot servir d'orientació, aquí teniu unes quantes quantitats i proporcions:
Amb un quart de quilo d'ametlla, 200 g de sucre i 200 g de pinyons, surten uns 50 panellets de pinyons (petits).
Amb un pot de crema de castanyes (300 g), un quart d'ametlla i 200 g de sucre, surten uns 70 panellets de castanya.
Amb 150 g de coco i uns 200 g de pasta de panellet ja feta, surten uns 70 panellets de coco.
ATENCIÓ, VARIANTS 2014!:
1. Sense patata. S'han de pastar bé per assegurar que el sucre es desfà bé. La segona variant ho afavoreix.
2. Pasta feta el dia abans o dos dies abans, i guardada en forma de cilindres embolicats amb film de cuina a la nevera. La forma va bé per fer després els de pinyons i els de codonyat (entrepans, com el de la foto d'aquí sota).
ATENCIÓ, VARIANTS 2017!:
1. Panellets de llimona: ratlleu més pela de llimona i barregeu-la amb la pasta de panellet. Feu-ne boletes, aixafeu-les com si fossin una moneda i poseu-hi una avellana crua al mig.
2. Panellets de xocolata i canyella: feu boletes amb la pasta de panellet i coeu-les al forn. Foneu cobertura de xocolata amb una mica de mantega. Un cop fosa, afegiu-hi canyella en pols. Quan els panellets estiguin freds, suqueu-los en la xocolata fosa i poseu-los per sobre uns cristallets de sal Maldon o similar.
(Si voleu veure les altres receptes d'aquest blog, pitgeu l'etiqueta receptes que trobareu a la columna de la dreta.)
Aquí teniu la recepta dels panellets de pinyons en basc:
Quin goig. Jo a dia de tots sants i sense haver-ne fet. Volia anar a opencor però no tenen el kit per fer-ne... un altre any serà.
ResponEliminaLlorenç, jo tampoc els he fet, encara. Els faré dissabte, que encara serem dins del pont. I demà està tot obert per comprar coses. Si et ve de gust pujar a Gràcia, et recomano una botiga nova, que es diu Granel, al carrer Puigmartí, tocant al Mercat de l'Abaceria. Tenen tot el "kit" que dius tu, i moltes coses més. Tot a granel, evidentment, i a un preu molt normal. Una botiga preciosa, crec que t'agradaria.
ResponEliminaCaram, doncs m'ho apunto, que m'agraden aquestes botiques a granel!
ResponEliminaAiiiiiiiiiii, la modernor de granel no m'ha fet el pes :) Fa un mes que van obrir, arriba tots sants i se'ls acaben els ingredients per fer panellets el dijous! d'això se'n diu planificació. Sort que hi ha el mercat de tota la vida al costat i hi ha com 4 parades que et venen els ingredients. Si jo fos de granel, aniria al mercat a comprar els ingredients i els revendria a un preu més alt... per allò que la botiga és moderna... :)
ResponEliminaJo també hi he passat i ho he vist... Sí, no han calculat bé, o potser han tingut més èxit del que es pensaven. Home, dóna'ls una oportunitat, que de tot se n'aprèn! ;-) A mi la "filosofia" de la botiga m'agrada: coses bones, algunes de tradicionals i d'altres de més "modernes", a preu normal i a granel.
ResponEliminaNeus, ets com la Ruscalleda dels panellets. Els de castanya i els de pruna seca són pura innovació! Bona castanyada ;)
ResponEliminaGràcies, Ruth, però la Carme Ruscalleda els fa sense gens de patata. És més sofisticada! Jo ho vaig intentar una vegada i el sucre no se'm va desfer i em van quedar durs com pedres. Ho hauré de tornar a intentar. Aquest blog fantàstic ho explica:
ResponEliminahttp://blogs.elpais.com/el-comidista/2013/10/panellets-sin-patata.html
I sí, els de castanya i els de pruna són innovació, i boníssims!
Bona Castanyada!