30 d’oct. 2012

temps de panellets

Demà farà vint anys --vint!-- que vam fer panellets per primera vegada a casa. Em va ajudar l'Anna, que tenia tres anyets, i també hi eren el Jordi, el Martí i l'Antònia.

L'Anna ja se m'ha fet gran, i ara em diu que ella també en vol fer. O sigui que aprofitaré l'ocasió: aquí teniu la meva recepta per fer panellets.

Quantitats

250 g d'ametlla mòlta
200 g de sucre (jo, moreno)
la pela d'una llimona petita ratllada (millor ecològica)
2 ous
100 g de pinyons
1 patata petita bullida i una mica sucosa
coco
castanya bullida i triturada (o un pot de crema de castanyes SENSE SUCRE)
codonyat
cobertura de xocolata

(Aquestes quantitats, evidentment, són orientatives, i es poden multiplicar per dos, per tres, per quatre, segons convingui...)


Preparació

1. Barregeu en un bol gran l'ametlla, el sucre, la patata bullida (freda o tèbia, que no cremi), un ou i la llimona ratllada. Primer amb una forquilla, i després amb les mans, fins que quedi una pasta homogènia i (quasi) no es notin els granets de sucre.

2. Dividiu la pasta en parts, segons la quantitat que en vulgueu fer de cada mena.

3. Per fer els panellets de pinyons, feu un o diversos cilindres d'uns 2-3 cm de diàmetre. Talleu-los a trossets iguals, d'uns 2 cm de llarg (depèn de la mida que vulgueu que tinguin els panellets, a mi m'agraden petits) i feu-ne boletes. Per enganxar els pinyons (feina pesadeta...), la millor manera que he trobat, després de provar-ne unes quantes, és barrejar-los amb ou batut (200 g de pinyons, un ou mitjà), i anar-hi banyant les boletes d'una en una. Finalment, podeu pintar els panellets amb rovell d'ou deixatat (o no: ja porten ou) i poseu-los en una safata coberta de paper de forn.

4. Per fer els panellets de coco, barregeu 2/3 de pasta d'ametlla amb 1/3 de coco, més o menys, i després feu boletes, com a la foto, i arrebosseu-les amb una mica més de coco. Cap a la safata per anar al forn (o en una d'auxiliar, mentre s'esperen). També podeu fer-los amb forma de moneda: queden bonics i torradets pertot arreu igual.

5. Per fer els panellets de codonyat, dividiu la pasta en dos, feu dos rectangles iguals de mig centímetre de gruix, cobriu-ne un amb una capa de codonyat del mateix gruix i poseu l'altre a sobre, com si fos un entrepà. Premeu fort. Pinteu el rectangle per sobre amb rovell d'ou deixatat i després talleu-lo en quadrats o rectangles petits. Cap a la safata. (Ah, aquí teniu la meva recepta del codonyat, boníssim!)

6. Atenció, panellets de castanya! Aquests me'ls vaig inventar jo i són boníssims. Barregeu pasta de panellet amb puré de castanya, més o menys la meitat de cada, i feu-ne boletes petitones, com una nou màxim. Cap a la safata.

7. Atenció bis, panellets de pruna seca! Aquests se'ls va inventar la Marga i també són boníssims: meitat pasta de panellet i meitat trossets de pruna seca tallada amb unes tisores.

7. Escalfeu el forn a 250 ºC, si pot ser amb turbo. Fiqueu-hi la safata amb els panellets i deixeu-los-hi 5 minuts, i després 4 o 5 minuts més només amb el grill. Aneu-los vigilant, i traieu-los quan estiguin torradets.

8. Foneu la cobertura de xocolata en un bol. Agafeu els panellets de castanya i suqueu-los amb xocolata, de manera que quan els tragueu la xocolata agafi una forma una mica punxeguda, que recordi la part de baix d'una castanya, com a la foto.






I ja està. Per si us pot servir d'orientació, aquí teniu unes quantes quantitats i proporcions:

Amb un quart de quilo d'ametlla, 200 g de sucre i 200 g de pinyons, surten uns 50 panellets de pinyons.

Amb un pot de crema de castanyes (300 g), un quart d'ametlla i 200 g de sucre, surten uns 70 panellets de castanya.

Amb 150 g de coco i uns 200 g de pasta de panellet ja feta, surten uns 70 panellets de coco.


ATENCIÓ, VARIANTS 2014!:

1. Sense patata. S'han d'amassar bé per assegurar que el sucre es desfà bé. La segona variant ho afavoreix.

2. Pasta feta el dia abans o dos dies abans, i guardada en forma de cilindres embolicats amb film de cuina a la nevera. La forma va bé per fer després els de pinyons i els de codonyat (entrepans, com el de la foto d'aquí sota).






(Si voleu veure les altres receptes d'aquest blog, pitgeu l'etiqueta receptes que trobareu a la columna de la dreta.)

7 comentaris:

  1. Quin goig. Jo a dia de tots sants i sense haver-ne fet. Volia anar a opencor però no tenen el kit per fer-ne... un altre any serà.

    ResponElimina
  2. Llorenç, jo tampoc els he fet, encara. Els faré dissabte, que encara serem dins del pont. I demà està tot obert per comprar coses. Si et ve de gust pujar a Gràcia, et recomano una botiga nova, que es diu Granel, al carrer Puigmartí, tocant al Mercat de l'Abaceria. Tenen tot el "kit" que dius tu, i moltes coses més. Tot a granel, evidentment, i a un preu molt normal. Una botiga preciosa, crec que t'agradaria.

    ResponElimina
  3. Caram, doncs m'ho apunto, que m'agraden aquestes botiques a granel!

    ResponElimina
  4. Aiiiiiiiiiii, la modernor de granel no m'ha fet el pes :) Fa un mes que van obrir, arriba tots sants i se'ls acaben els ingredients per fer panellets el dijous! d'això se'n diu planificació. Sort que hi ha el mercat de tota la vida al costat i hi ha com 4 parades que et venen els ingredients. Si jo fos de granel, aniria al mercat a comprar els ingredients i els revendria a un preu més alt... per allò que la botiga és moderna... :)

    ResponElimina
  5. Jo també hi he passat i ho he vist... Sí, no han calculat bé, o potser han tingut més èxit del que es pensaven. Home, dóna'ls una oportunitat, que de tot se n'aprèn! ;-) A mi la "filosofia" de la botiga m'agrada: coses bones, algunes de tradicionals i d'altres de més "modernes", a preu normal i a granel.

    ResponElimina
  6. Neus, ets com la Ruscalleda dels panellets. Els de castanya i els de pruna seca són pura innovació! Bona castanyada ;)

    ResponElimina
  7. Gràcies, Ruth, però la Carme Ruscalleda els fa sense gens de patata. És més sofisticada! Jo ho vaig intentar una vegada i el sucre no se'm va desfer i em van quedar durs com pedres. Ho hauré de tornar a intentar. Aquest blog fantàstic ho explica:

    http://blogs.elpais.com/el-comidista/2013/10/panellets-sin-patata.html

    I sí, els de castanya i els de pruna són innovació, i boníssims!

    Bona Castanyada!

    ResponElimina