2 de des. 2011

coca de la Mercè de Sant Cugat

Aquesta recepta me la va passar la Dolors fa bastants anys --potser uns quinze, ja--, però ara feia molt de temps que no la feia. Avui l'he feta, i el resultat ha estat a l'altura del record que en tenia: sensacional, boníssima! Aquí la teniu.

Ingredients

• 400 g de farina
• 350 g de sucre, i una mica més per tirar-lo per sobre de la massa
• 4 ous grossos o 5 de petits
• 1 sobre de llevat Royal
• 1 llimona
• 125 ml d'oli d'oliva bo (si és DO Siurana, millor)
• 150 ml de llet
• 1/2 got (dels de vi) d'anís
• Pinyons i ametlles ratllades


Preparació

1. En un bol gran, barregeu el sucre amb els rovells, afegint-lo a poc a poc fins que es faci una crema (si s'hi tira tot de cop al començament no es fa cap crema...).

2. Afegiu-hi l'oli i després la llet. (Ara sí que s'hauria de fer la crema.)

3. Passeu la farina i el llevat Royal pel sedàs (no és imprescindible, però sempre va bé perquè la coca quedi més flonja), i després aneu afegint la barreja a la massa.

(En algun moment per aquí heu d'encendre el forn al màxim --¿250 graus?--, per dalt i per baix.)

4. Ratlleu la pell de la llimona i afegiu-l'hi, també.

5. Bateu les clares a punt de neu (hi podeu posar un pessic de sal, que diuen que hi ajuda) i afegiu-les a la massa amb compte. Si queda algun "grumoll" blanc no passa res.

6. Aboqueu la massa en un motllo untat amb oli i enfarinat, i tireu-hi sucre per sobre.

7. Fiqueu el motllo al forn, que ara ha d'escalfar només per sota.

8. Quan vegeu que la massa ja ha pujat bastant (més o menys, al cap d'un quart d'hora), traieu el motllo del forn un moment per tirar-hi més sucre per sobre i els pinyons i les ametlles ratllades humits.

9. Deixeu la coca al forn fins que estigui ben daurada per sobre (més o menys mitja hora més).

10. Un cop fora del forn, però amb la coca ben calenta, tireu-hi l'anís per sobre i deixeu-la refredar.

¿Què me'n dieu, eh?

Jo faig servir les varetes elèctriques per als passos 1-4 i el robot per batre les clares a punt de neu. Per incorporar les clares faig servir una espàtula.


(Si voleu veure les altres receptes d'aquest blog, pitgeu l'etiqueta receptes que trobareu a la columna de la dreta.)