És un dels pastissos que tenen més èxit a casa, i si no el faig més sovint és sobretot per raons dietètiques: és una autèntica bomba calòrica i de greixos de tota mena. Sigui com sigui, com que és boníssim i amb mesura es pot menjar de tot, aquí teniu la meva recepta.
Ingredients
150 g de xocolata negra per fondre
200 g d'ametlles (la marcona és la clàssica), d'avellanes, de nous o d'una barreja d'aquestes fruites seques (en la barreja també s'hi poden posar pinyons); senceres o a trossos grossos; del país
250 g de mantega tova
5 ous mitjans o 4 de grossos
250 g de sucre moreno
120 g de farina de blat blanca
Preparació
1. Foneu la xocolata al microones o al bany maria.
2. Desfeu la mantega al microones (o, amb temps, a temperatura ambient) fins que tingui una textura de pomada, però no pas líquida. Això és important per a la textura final!
3. Bateu els ous afegint-hi el sucre a poc a poc; després la mantega i la xocolata tèbies, i per acabar, la farina tamisada. Aquest pas es pot fer amb el batedor manual o amb la batedora elèctrica.
4. Barregeu la fruita seca amb la barreja anterior fins que quedi ben repartida.
5. Engreixeu un motllo amb oli o mantega i poseu-hi una capa fina de farina. També es pot cobrir de paper de forn.
6. Aboqueu la massa al motllo i alliseu-la amb una espàtula o un ganivet. Abans d'enfornar-la, ha de tenir un gruix d'entre un i dos dits d'alt.
7. Jo fico el motllo al forn sense preescalfar. A 180 ºC amb aire (o turbo), i l'hi deixo 20 minuts. A partir d'aquest moment, comproveu si el brownie ja està cuit punxant-lo amb una forquilla o un escuradents. No ha de quedar ni cru ni ressec. Si ha pujat (després baixa) i ha fet una crosteta molt fina, això també vol dir que ja està fet.
9. Un cop fred, es pot menjar com a postres o tallat a rectangles com si fossin galetes. Com a postres, és molt bo combinat amb gelat de cafè o vainilla, o amb sorbet de gerds o mango.
10. Si el talleu a rectangles i creieu que ha de durar més enllà d'unes hores (no sempre passa), guardeu-lo dins una capsa metàl·lica o una carmanyola de vidre.
11. A diferència d'altres receptes de pastissos, en aquesta la mantega no es pot substituir per oli d'oliva.
Podeu trobar més receptes clicant a l'etiqueta "receptes" d'aquí a la dreta.