22 de des. 2013

torrons casolans (i bombons)

¿Us agraden els torrons? ¿Us agrada fer-ne? ¿Teniu un compromís i voleu quedar bé sense gastar-vos una pasta? Aquí teniu tres de receptes de torrons, fàcils de fer i molt bons. (Més avall adapto la primera recepta per fer bombons.)


torró de xocolata i avellanes

1. Cobrim un motllo de plum cake amb avellanes del país* torrades, de manera que quedin molt juntes però no unes damunt les altres. Jo en faig servir un de silicona, perquè així és més fàcil desmotllar la barra de torró. També es pot forrar un motllo rígid amb paper de forn.


2. Fonem xocolata tipus cobertura, de la mena que més ens agradi. Si volem que el torró quedi una mica més tou, hi podem afegir una mica de mantega (o llet, o llet vegetal), ben barrejada amb la xocolata.

3. Tirem la xocolata fosa dins el motllo i el sacsegem perquè arribi a tots els racons. Les avellanes han de quedar cobertes però se'ls ha de veure la forma, com a les fotos.

4. Un cop la xocolata estigui ben freda, la barra de torró es podrà desemmotllar fàcilment. Si tenim pressa, ho podem ficar a la nevera.

Quantitats: aproximadament, el mateix pes d'avellanes i de xocolata.


Variants:

1. En lloc de torró, també es poden fer bombons, rajoletes o monedes de mides diverses.

2. Tirant la xocolata damunt de grupets d'avellanes directament al marbre de la cuina, queden trossos de xocolata de formes irregulars.

3. Aquest torró es pot fer amb altres fruites seques torrades (ametlles, pinyons...) o amb nous crues. O amb una barreja de totes o unes quantes.





torró d'ametlles garrapinyades

Mesures:

· 200-225 g d'ametlles marcones del país* crues sense pell (o llarguetes amb pell o d'una altra classe)
· 3/4 del mateix volum de sucre moreno
· 1/2 del mateix volum d'aigua


1. Untem lleugerament un motllo mitjà de plum cake amb mantega i el recobrim amb una capa fina de grans de sèsam torrats. En lloc del sèsam, si en tenim, també hi podem posar pa d'àngel.

2. Tirem les ametlles, el sucre i l'aigua en un pot o un cassó de base gruixuda i ho barregem tot.

3. Posem el pot al foc, amb la flama forteta.

4. Ho anem remenant de tant en tant amb una cullera de fusta. Quan el líquid s'espesseixi, perquè l'aigua s'anirà evaporant, remenem sense parar i abaixem una mica el foc.

5. Quan l'aigua s'ha evaporat pràcticament del tot i el sucre ha cristal·litzat, abaixem més el foc. Sobretot no hem de parar de remenar i hem d'anar desenganxant el sucre de les parets del pot.

6. El sucre es tornarà un caramel brillant i de color torradet. Llavors traiem el pot del foc i n'aboquem el contingut immediatament dins el motllo repartint-lo per tota la base. No el sacsegem perquè llavors les ametlles se separen i la barra de torró es trenca. Ha de quedar compacte.

5. Un cop fred, desemmotllem la barra de torró anant amb compte perquè no se'ns trenqui.

Si en lloc de posar les ametlles en un motllo les escampem damunt d'un marbre, tindrem les clàssiques ametlles garrapinyades, igual de bones. Les garrapinyades, això sí, se solen fer sempre amb ametlles llarguetes amb pell.**

Aquest torró és una mica lent i delicat de fer. Si voleu fer-ne un de semblant i molt més fàcil, tireu avall i trobareu la recepta del torró de guirlache.





ACTUALITZACIÓ NADAL 2017:

torró de nata i nous

Ingredients

100 ml de nata per muntar
200 g de farina d'ametlla
150-160 g de sucre moreno (reduïbles a uns 100 g)
100 g de nous del país (i alguna més per decorar) tallades a trossos no gaire petits
cobertura de xocolata (opcional)



1. Cobrim un motllo rectangular amb paper de forn. Pot ser un bric tallat per la meitat.




2. Barregem la nata i el sucre en un cassó de base gruixuda, amb foc mitjà, i ho anem remenant fins que bulli, vigilant que el sucre quedi ben desfet. Ho continuem remenant un parell de minuts i apaguem el foc.



3. Hi afegim l'ametlla i ho barregem tot amb una espàtula o una cullera de fusta.

4. Hi afegim les nous i ho remenem bé. Queda una massa molt espessa.

5. Ho aboquem al motllo i ho aixafem bé perquè quedi compacte. Ho tapem amb una mica més de paper de forn. Si hem fet servir un bric, en podem posar un de ple a sobre del torró perquè el pes ajudi a compactar-lo; si no, algun altre pes.


6. Ho deixem refredar i reposar a la nevera unes quantes hores. Idealment, una nit.

7a. Podem posar-hi mitges nous a sobre per decorar-lo.  Jo pinto les nous i la superfície del torró amb mel deixatada amb una mica d'aigua perquè quedin brillants. O bé...

7b. Podem fondre cobertura de xocolata (millor, barrejada amb una mica de mantega perquè no quedi tan dura) i posar-la per sobre del torró, abans de desemmotllar-lo (i quedarà cobert només per sobre) o després (i podrem intentar que hi quedi algun regalim bonic). També podem posar-hi mitges nous pintades amb mel per decorar.

8. A mi em va quedar una barra tan gruixuda que en vaig poder fer dues, una amb xocolata i l'altra sense. El resultat, espectacular. Per tant, amb la meitat dels ingredients surt una barra.



Aquesta recepta és una adaptació d'aquesta de l'orxateria Parlament de Barcelona, i també he seguit algun dels consells d'aquesta altra, del blog El Invitado de Invierno, que es basa en la primera.


ACTUALITZACIÓ NADAL 2019:

torró de guirlache

Ingredients

100 g d'ametlles torrades (llarguetes o marcones, o...)
100 g de sucre
25 g de mel
una culleradeta de suc de llimona
una punteta de mantega
un grapadet de llavors de sèsam


1. Untem un motllo (o bric) amb mantega i el cobrim amb llavors de sèsam.


2. En un pot de fons gruixut hi posem el sucre, la mel i el suc de llimona. L'escalfem amb foc baix i ho anem remenant fins que queda un caramel llis.

3. Hi aboquem les ametlles torrades i pelades, i ho barregem tot bé.

4. Ho aboquem al motllo,  ho escampem i ho deixem refredar. I ja està.




Aquest torró li encantava a la meva iaia María, i sempre que en faig o en menjo m'enrecordo d'ella. He tret la recepta d'aquí (no els tingueu en compte la traducció automàtica, aix...).





* La millor fruita seca, sempre del país, que conec és aquesta: MironousInfrusec i la de Casa Gispert (la torren al forn de llenya que tenen des del 1851).

** Amb la mateixa tècnica del torró d'ametlles garrapinyades podem fer avellanes, nous, pinyons, nous de macadàmia... garrapinyades. I amb la del torró de xocolata i avellanes, bombons de músic, de nous, d'ametlles, de pinyons..., amb l'opció d'aromatitzar-los amb canyella, cardamom, vainilla, cafè, conyac..., amb un granet de sal gruixuda a sobre... Les combinacions i opcions són infinites.



Si voleu veure les altres receptes d'aquest blog, pitgeu l'etiqueta receptes que trobareu a la columna de la dreta.





.