11 d’ag. 2016

la meva versió de l'ensalada de crostes d'Eivissa i Formentera

A mi em sembla que si, quan te'n vas d'un lloc, te n'endús alguna cosa bona, és com si t'hi quedessis una mica. Gràcies a la meva amiga Fanny, ahir vaig tornar d'Eivissa carregada amb unes crostes (i unes orelletes) fantàstiques, i avui a casa hem menjat amanida de crostes, una mica al meu aire però molt bona i, crec, ai!, sense trair l'esperit del plat. A més dels meus gustos personals i la tradició oral eivissenca, també m'he inspirat en aquesta recepta del Mikel. Aquí teniu la meva versió de l'amanida.





Ingredients per a dues persones

 - Un tomàquet gros o dos de mitjans, madurets
- Una ceba petita
- Un gra d'all
- Mig pebrot verd italià
- 125 g de crostes (o de pa sec, o de pa torrat a la torradora o al forn)
- Vinagre (blanc, o de vi de xampany o...)
- 4 o 5 anxoves de l'Escala en sal (o ja netes)
- Oli d'oliva verge extra (jo, DO Siurana)
- Sal
- Pebre



Preparació

1. Talleu la ceba a tires o quadrats i poseu-la en un bol amb aigua, sal i vinagre.

2. Renteu les anxoves i poseu-les amb oli (si eren en sal; si no, més fàcil: directes a l'amanida).

3. Si hi voleu poc all, talleu el gra per la meitat, unteu-ne la plata on fareu l'amanida i llenceu-lo. Si us agrada una mica més de gust, trinxeu-lo ben petit i poseu-lo a la plata. (Si us agrada encara més gust d'all, poseu-ne dos grans, o tres, o...)

4. Talleu el tomàquet a trossos irregulars (ni rodanxes ni grills; mireu les fotos) i poseu-lo a la plata.

5. Ruixeu les crostes amb un rajolí curt de vinagre i afegiu-les al tomàquet.

6. Talleu el pebrot a trossos amb els dits i afegiu-lo a l'amanida.

7. Escorreu la ceba i afegiu-la a l'amanida.

8. Saleu i empebreu, i barregeu tots els ingredients mentre els amaniu amb un bon raig d'oli.

9. Poseu-hi a sobre les anxoves, que quedi bonic.

10. Si la deixem reposar una estona, el pa quedarà més estovat. Si no, encara farà crec-crec.


Possibles variants

1. Amb peix sec, que és l'original.

2. Amb arengada (aquí, tirant avall, la meva manera de netejar-la).

3. Amb formatge (feta) i olives negres.

4. Amb tonyina de llauna.

5. Amb ou dur.

6. Amb una combinació de tots aquests ingredients.

7. Vegana, sense tall ni ou ni formatge.

8. Sense pebrot ni vinagre (aquesta és la de la Fanny, deu ser bastant tradicional).

9. Sense pebrot ni all ni anxoves, i amb salmó, alvocat i anet.

10. Canviant les proporcions dels ingredients.




Els temps canvien, aix...: aquesta amanida es devia inventar per aprofitar el pa sec, i ara sovint l'hem de torrar per endurir-lo...


.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada