10 de des. 2012

coca de recapte

Ingredients per a la massa (per a dues coques)

500 g de farina
30 ml d'oli d'oliva extra verge (jo, DO Siurana)*
25 g de llevat fresc (un cub dels que venen al súper)
100-200 ml d'aigua tèbia (entre un i dos gots dels de vi)
50-75 ml més d'oli (mig got dels de vi o una mica més)
sal

* També poden ser 30 g de mantega o margarina, però no cal.


Elaboració

1. En un bol gran fem un volcà amb la farina tamisada.

2. Desfem el llevat en una part de l'aigua tèbia i el tirem a la farina juntament amb la resta de l'aigua, la sal i els 30 ml d'oli.

3. Ho barregem tot i quan es pot pastar amb les mans ho passem al marbre i ho pastem durant 5-10 minuts, fins que la massa està fina i elàstica.

4. Fiquem la massa en el bol, net, i la tapem amb un drap humit (amb aigua calenta) o amb film de cuina, i la deixem reposar en un lloc càlid entre 2 i 3 hores, fins que para de créixer.

5. Hi afegim a poc a poc la resta de l'oli fins que l'absorbeix i la massa queda fina un altre cop.

6. La tornem a tapar i la deixem reposar 30 minuts més.

7. Escalfem el forn a 250 ºC, si pot ser amb turbo.

8. Dividim la massa en dues parts amb els dits i l'estenem amb el corró, ben fina, fins que ocupi tota la superfície de la safata del forn. (També podem fer-ne quatre parts, i fer dues coques diferents per safata.)

9. Hi posem a sobre paper d'anar al forn, la girem i la posem a la safata d'anar al forn.

10. Hi posem la guarnició a sobre i la fiquem al forn, abaixat a 180 ºC, durant mitja hora, aproximadament, fins que està torradeta.


Idees per a la guarnició

a. Rodanxes de tomàquet madur, anxoves i orenga.

b. Esbergínia (que haurem tingut amb sal i escorregut abans) i pebrot tallats a tires, crus. Arengada opcional.

c. Esbergínia i pebrot escalivats. Arengada opcional.

d. Ceba i formatge per sobre (parmesà, ideal).

e. Carbassó i ceba.

Poden ser altres coses, també: sardines de llauna, botifarra... Però aquestes no les he provat.



Manera de preparar l'arengada, tal com ho fa la meva mare

1. Embolicada amb paper de diari, es posa en el marc d'una porta i s'aixafa tancant la porta un parell de vegades (es pot girar).

2. Es renta i se li treuen les tripes, la pell, l'espina i la cua.

3. S'esqueixa i es fica en un recipient de vidre o fang amb oli d'oliva extra verge.

S'ha de preparar abans de fer la coca, almenys una estona abans. Confitada així, també es pot menjar amb pa amb tomàquet.

A la coca jo l'arengada la poso esqueixada i ben escampada, perquè sencera dona un gust massa fort (pel meu gust) al tros afectat, i la resta de la coca queda sense.





Aquesta és la meva versió de la recepta que he trobat aquí i aquí.

(Si voleu veure les altres receptes d'aquest blog, pitgeu l'etiqueta receptes que trobareu a la columna de la dreta.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada