26 de nov. 2011

pa florentí de parmesà i romaní

Ingredients per a dues barres allargades

• 500 g de farina de blat blanca que vagi bé per fer pa
• 100 g (llargs) de formatge parmesà acabat de ratllar
• 15 g de llevat fresc (o 7 g de sec, o 7 g de sec actiu)
• 1 culleradeta de sal marina fina
• 1 ou gran batut
• 3 cullerades d'oli d'oliva verge (si és DO Siurana, millor...)
• 220 ml d'aigua tèbia
• 2 cullerades de romaní picat i dues branquetes de romaní (si pot ser, fresc; si no, sec)

Preparació

1. Poseu la farina, el formatge, el llevat (si és fresc, desfet amb una mica d'aigua tèbia), la sal, l'ou batut, l'oli d'oliva, el romaní picat i l'aigua en un bol. Amb una sola mà, barregeu-ho tot per formar una massa.

2. Aboqueu la massa a sobre del marbre de la cuina, una mica enfarinat, i pasteu-la entre 8 i 10 minuts, fins que estigui suau i elàstica. Feu una bola, fiqueu-la en un bol net, cobriu-la amb un drap humit (o, menys recomanable, amb film de plàstic) i deixeu el bol en un lloc càlid (uns 20 ºC) perquè la massa fermenti, fins que dobli el volum (més o menys, tres quarts d'hora).

3. Torneu a abocar la massa al marbre, doneu-hi cops perquè surti l'aire i dividiu-la en dues parts per fer dues barres llarguetes (atreviu-vos a fer-les ben primes, perquè si no ja veieu que després queden més aviat refetetes). Poseu-les en una placa de forn, a sobre de paper de cuinar, feu-hi un o més talls amb un ganivet ben esmolat, cobriu-les i deixeu-les en un lloc càlid una altra vegada perquè fermentin durant més o menys mitja hora, fins que hagin doblat el volum.

4. Mentrestant, escalfeu el forn a 180 ºC per dalt i per baix. Poseu-hi un bol amb aigua o gel perquè faci vapor.

5. Esquitxeu les barres amb una mica d'aigua, tireu-hi una mica de parmesà per sobre i poseu les branquetes de romaní en el tall que heu fet abans.

6. Coeu les barres al forn uns 30 o 35 minuts, o fins que les barres estiguin daurades i cuites.

7. Un cop fora del forn, deixeu-les refredar en una reixeta.


Aquest pa és boníssim...

...sucat amb tomàquet, amanit amb oli d'oliva verge (si pot ser de la DO Siurana, millor...) i amb pernil del bo.
...amb olivada i brie.
...torrat i amb sobrassada.
...tot sol!
...???


(Recepta adaptada del llibre Panes del mundo, de Paul Gayler. Barcelona: Blume, 2007.)


(Si voleu veure les altres receptes d'aquest blog, pitgeu l'etiqueta receptes que trobareu a la columna de la dreta.)


.

3 comentaris:

  1. Caldrà provar aquesta recepta després de l'èxit del pa de la Toscana :)

    ResponElimina
  2. Deu ser la tardor-hivern que convida a fer coses com pa el cap de setmana. Per això fa un mes que, seguint el bloc de la Neus, m'he animat a fer els dos pans del seu bloc: 1) el pa de la Toscana i 2) el pa d'aquesta entrada, de parmesà i romaní. La veritat és que sóc dels que pensava que fer pa era difícil quan en realitat no ho és tant (un amic meu fa poc em va dir: però que no en fèieu a l'escola? jo recordo allò de agua, levadura y sal, però poca cosa més). El més difícil de fer el pa per mi de moment són dues coses: 1) un clàssic, que el pa tingui crosta crosta, és a dir que sigui cruixent, i 2) controlar la temperatura del forn. El meu forn és tan de nyigui-nyogui que no té ni números de temperatura sinó una icona d'una flama grossa i una de petita i prou i no puc encendre el de dalt i el de baix alhora. Amb tot, no em puc queixar dels pans que surten. Ah, una cosa, per al pa de parmesà i romaní, com que no tenia romaní el vaig fer amb alfàbrega i també surt molt bo. Potser n'hi hauria d'haver posat més. Jo a més a més hi vaig posar dos ous en lloc d'un i per això potser es va inflar més la massa i en conseqüència els pans son més rodanxons (a l'estil coca) que no pas barretes estilitzades. Bé, això és tot de moment. D'aquí uns dies m'arribarà el llibre "The Handmade Loaf", que m'hauria de permetre millorar algunes coses. Us deixo un enllaç on podeu veure les fotos dels dos tipus de pans que he fet i un altre amb un article sobre pa del Monzó d'ahir.

    Fotos: https://picasaweb.google.com/118325131132683131085/Pa2?authkey=Gv1sRgCNHpx4Su2dyx1QE#slideshow/5682226499566652450

    Article de Monzó: http://www.lavanguardia.com/opinion/articulos/20111203/54239676630/quim-monzo-al-pan-pan.html

    ResponElimina
  3. Gràcies, Llorenç!

    Ara, si cliques l'etiqueta "pa" en qualsevol d'aquestes dues entrades, veuràs que en el blog hi ha penjades dues receptes més de pa. O sigui que, si vols, de feina no te'n faltarà!

    ResponElimina