Pa de cervesa alemany (Bier Brot)
200 g de farina de sègol integral
7 g de llevat sec (o 20 g de llevat humit de forn)
33 cl (una mitjana) de cervesa alemanya rossa (Becks, per exemple)
175 cl d'aigua tèbia
2 cullerades de pipes de gira-sol
500 g de farina de força blanca (o de forn, bona)
2 culleradetes de sal
1. Poseu la farina de sègol en un bol gran amb el llevat ben desfet.
2. Escalfeu l'aigua i barregeu-la amb la cervesa. La barreja ha d'estar a uns 30 ºC.
3. Aneu tirant el líquid tebi a la farina i barregeu-ho tot bé (la massa encara és bastant líquida).
4. Afegiu-hi les pipes.
5. Tapeu el bol amb film de plàstic i deixeu-lo a temperatura ambient entre una hora i una hora i mitja perquè la massa fermenti.
6. Afegiu-hi la sal i la farina blanca a poc a poc, i aboqueu la massa (ara ja és com un xiclet) al marbre de la cuina per continuar-la pastant durant cinc o sis minuts més, fins que estigui ben llisa i elàstica.
7. Poseu-la en un bol gran untat amb oli, tapeu-lo i deixeu-lo en un lloc càlid fins que la massa hagi doblat el volum. També el podeu deixar a la nevera tota la nit.
8. Escalfeu el forn a 190 ºC.
9. Aboqueu la massa al marbre i doneu-hi cops perquè se'n vagi l'aire. Repartiu-la en dos (o tres, segons la mida) motllos de pa o de plum-cake untats amb oli i un mica de farina o coberts amb paper d'anar al forn.
10. Esquitxeu els pans amb una mica d'aigua i tireu-hi farina de sègol per sobre. Feu-hi quatre o cinc talls d'uns 5 mm de fons amb un ganivet ben esmolat.
11. Col·loqueu els motllos al forn i deixeu-los coure uns 15 minuts a 190 ºC. Després abaixeu la temperatura a 180 ºC i deixeu-los uns 20 més, fins que el pa estigui cuit (més val passar-se de cuit que de cru, però tampoc ha de quedar com una pedra). Traieu el pa del motllo perquè es refredi.
Aquest pa és molt bo amb un raig d'oli d'oliva del bo (DO Siurana, si pot ser...), i formatge, salmó, pernil... Ideal, no cal dir-ho, acompanyat d'una bona cervesa... alemanya, belga o catalana!
(Recepta basada en una que trobareu en el llibre Panes del mundo, de Paul Gayler (Barcelona: Blume, 2007). Les receptes són relativament senzilles i, seguint les instruccions al peu de la lletra, els resultats són molt agraïts, pel meu gust.)
Pastís de pastanaga i nous
3 ous (o 4, si són petits)
200 g de sucre
125 ml d'oli d'oliva del bo (de...)
240 g de farina blanca
5 o 6 pastanagues mitjanes
120 g de nous del país (res de nous de Califòrnia, ¿eh?)
2,5 culleradetes de llevat Royal
2-3 culleradetes de canyella en pols
1. En un bol gran, barregeu (millor amb les varetes de la batedora elèctrica) els ous i el sucre, després afegiu-hi l'oli i després la farina i el llevat barrejats i tamisats.
2. Aquesta massa es pot deixar reposar una hora o dues, o a la nevera tota la nit, o no, i llavors passem directament al pas següent.
3. Ratlleu les pastanagues (amb el minirobot és un moment) i piqueu les nous (també), i afegiu-les a la massa amb la canyella i remeneu-ho tot bé amb una cullera de fusta fins que quedi ben uniforme.
4. Unteu un motllo rodó o quadrat amb oli o mantega i enfarineu-lo. Tireu-hi la massa.
5. Escalfeu el forn a 200 ºC, fiqueu-hi el motllo i abaixeu la temperatura IMMEDIATAMENT a 180 ºC. Deixeu coure el pastís uns 40 minuts, però abans de treure'l assegureu-vos que està cuit (no ha de quedar tou o "mullat" per sobre).
(Podeu comparar aquesta recepta amb aquesta altra.)
(I si voleu veure les altres receptes d'aquest blog, pitgeu l'etiqueta receptes que trobareu a la columna de la dreta.)
Mmmmmmmm..... Nyam!!!
ResponElimina