1 de set. 2012

caminada sota la Lluna plena

Aquest és el camí que vam fer ahir a la nit: Via Augusta de Tarragona - platja de l'Arrabassada - platja de la Savinosa - platja Llarga - cala Fonda (o Waikiki) - Calabecs o platja de la Roca Plana - punta de la Móra - Tamarit - Altafulla - far de Torredembarra - port de Torredembarra.

Com que era la segona lluna plena en un mateix mes, era una lluna blava. I fins al 2015 no en tindrem cap altra! La lluna no era de color blau (més avall, una mica d'explicació), però els colors canviants del cel i del mar eren espectaculars, incloent-hi la tempesta que ens va acompanyar durant bona part del recorregut, mar endins i una mica més al nord.

L'excursió l'havia organitzat el Club Excursionisme Torredembarra. Moltes gràcies, va ser una caminada molt molt maca!









¿Què és la lluna blava?

Així ho explica el 3/24:

"Aquest divendres la lluna mostra tota la seva plenitud, però no és una lluna plena qualsevol, sinó l'anomenada "Lluna blava". Que ningú s'esperi, però, veure el satèl·lit tenyit d'anyil. L'adjectiu "blau" serveix popularment per identificar el segon pleniluni en un mateix mes.

El 2 d'agost hi va haver lluna plena i avui torna a ser-ho. Això és possible perquè l'interval mitjà entre lluna i lluna és de 29,5 dies, mentre que la longitud mitjana dels mesos és de 30,5. Aquest desfasament d'onze dies fa que cada cert temps, entre 2 i 3 anys, es produeixi aquest fenomen. La pròxima "lluna blava" està prevista pel 31 de juliol del 2015.

A més, entre tres i set vegades cada segle, aquesta situació es pot repetir dues vegades l'any. És el que va passar el 1999, quan els mesos de gener i març van tenir cada un dues llunes plenes.

La lluna ha assolit la fase plena quan faltaven set minuts per les quatre de la tarda.

L'origen del blau

Si volem saber per què s'anomena "blava", de l'anglès "Blue Moon", a la segona lluna plena d'un mes, ens hem de remuntar a un article de la prestigiosa revista científica "Sky and Telescope" de l'any 1946.

Erròniament va batejar així el fenomen, confonent-la amb el nom que els calendaris d'agricultors donaven a la tercera lluna d'una estació quan aquesta tenia quatre plenilunis. L'error es va reproduir i es va estendre fins arribar als nostres dies.

I per què blava i no un altre color o nom? Algunes veus asseguren que en realitat la tercera lluna de l'estació no s'anomenava "blava", sinó "traïdora" i que es tractaria d'una mala transmissió lingüística. La traïdoria a la lluna li vindria pel fet que una doble lluna abans de Setmana Santa podia despistar els creients i obligar-los a dejunar més del compte en el període de Quaresma."






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada