Fa molts anys que faig plum-cakes de tant en tant, amb una recepta que tinc apuntada i que ja no recordo d'on la vaig treure. Però l'altre dia vaig veure aquesta recepta al blog d'El Comidista i em va fer venir ganes de variar: les avellanes i la xocolata per força havien de fer que el resultat fos bo. I ho és, és boníssim. Un plum-cake ràpid i fàcil de fer, i molt bo.
Com que tinc una certa tendència, per dir-ho així, a no seguir les receptes al peu de la lletra, hi vaig fer algun canvi, bàsicament en els ingredients.
Aquí teniu, doncs, la meva versió de la recepta (entre parèntesis, els ingredients originals).
Ingredients
125 ml d'oli l'oliva verge extra (o 125 g de mantega, que s'haurà de fondre)
150 g d'avellanes (jo, sempre del país)
60 g de xocolata negra (jo, meitat "llavors" i meitat medalletes fetes a trossos 100% cacau)
3 ous
90-100 g de sucre moreno o panela (original, 180 g)
250 g de farina (jo, 150 g d'espelta integral, 50 de Maizena i 50 de blanca "normal"; l'original no ho especifica, i per tant deu ser "normal")
Impulsor químic per a aquesta quantitat de farina (Royal o similar)
Sal (poquíssima, un pessic)
Procediment
1. Piqueu les avellanes (i la xocolata si és de rajola o si els trossos són grossos).2. Tamiseu les farines barrejades amb l'impulsor i afegiu-hi el pessic de sal.
3. Bateu els ous amb el sucre i després aneu-hi afegint la barreja anterior de mica en mica, fins que quedi tot ben barrejat. Queda bastant espès.
4. Per aquí podeu encendre el forn (dalt i baix amb aire) i posar-lo a 180 ºC. Si no hi penseu, o no el voleu preescalfar, la cocció s'allargarà entre 5 i 10 minuts, més o menys.
5. Afegiu-hi l'oli (jo estava acostumada a afegir-lo als ous batuts amb el sucre, però així també queda bé). Queda espès, però no tant.
6. Afegiu-hi les avellanes i la xocolata i barregeu-ho tot amb una cullera de fusta o una espàtula perquè quedin ben repartides.
7. Unteu un motllo de plum-cake amb oli o mantega i enfarineu-lo. Afegiu-hi la barreja anterior ben repartida.
8. Fiqueu el motllo al forn. Al cap de 15 minuts, abaixeu la temperatura a 160 ºC. Al cap de mitja hora més, mireu si la part de dalt (haurà pujat bastant) ja està torrada. En cas de dubte, podeu ficar-hi la clàssica agulla per comprovar si surt neta. Ja sabem que cada forn és diferent.
Com diu la recepta original, les avellanes es poden substituir per una altra fruita seca, i la xocolata potser sí que es podria suprimir, també, però...