24 de febr. 2015

Badalona

Fa uns dies, un dissabte, me'n vaig anar a Badalona amb la idea de fotografiar les barques que havia vist a vegades des del tren i el pont del Petroli, que des del tren quasi no es veu però que havia vist a vegades als diaris. També em vaig trobar la fàbrica de l'anís del Mono, que ja sabia que era allà. Era un dia de molt de sol, però, al final del passeig, del Maresme van arribar uns núvols de tempesta que no sé si van arribar a descarregar, perquè me'n vaig tornar cap a Barcelona.






































22 de febr. 2015

brownie

És un dels pastissos que tenen més èxit a casa, i si no el faig més sovint és sobretot per raons dietètiques: és una autèntica bomba calòrica i de greixos de tota mena. Sigui com sigui, com que és boníssim i amb mesura es pot menjar de tot, aquí teniu la meva recepta.

Ingredients

150 g de xocolata negra per fondre
200 g d'ametlles (la marcona és la clàssica), d'avellanes, de nous o d'una barreja d'aquestes fruites seques (en la barreja també s'hi poden posar pinyons); senceres o a trossos grossos; del país
250 g de mantega tova
5 ous mitjans o 4 de grossos
250 g de sucre moreno
120 g de farina de blat blanca



Preparació

 1. Foneu la xocolata al microones o al bany maria.

2. Desfeu la mantega al microones (o, amb temps, a temperatura ambient) fins que tingui una textura de pomada, però no pas líquida. Això és important per a la textura final!

3. Bateu els ous afegint-hi el sucre a poc a poc; després la mantega i la xocolata tèbies, i per acabar, la farina tamisada. Aquest pas es pot fer amb el batedor manual o amb la batedora elèctrica.

4. Barregeu la fruita seca amb la barreja anterior fins que quedi ben repartida.

5. Engreixeu un motllo amb oli o mantega i poseu-hi una capa fina de farina. També es pot cobrir de paper de forn.

6. Aboqueu la massa al motllo i alliseu-la amb una espàtula o un ganivet. Abans d'enfornar-la, ha de tenir un  gruix d'entre un i dos dits d'alt. 

7. Jo fico el motllo al forn sense preescalfar. A 180 ºC amb aire (o turbo), i l'hi deixo 20 minuts. A partir d'aquest moment, comproveu si el brownie ja està cuit punxant-lo amb una forquilla o un escuradents. No ha de quedar ni cru ni ressec. Si ha pujat (després baixa) i ha fet una crosteta molt fina, això també vol dir que ja està fet.

9. Un cop fred, es pot menjar com a postres o tallat a rectangles com si fossin galetes. Com a postres, és molt bo combinat amb gelat de cafè o vainilla, o amb sorbet de gerds o mango.

10. Si el talleu a rectangles i creieu que ha de durar més enllà d'unes hores (no sempre passa), guardeu-lo dins una capsa metàl·lica o una carmanyola de vidre.

11. A diferència d'altres receptes de pastissos, en aquesta la mantega no es pot substituir per oli d'oliva.





Podeu trobar més receptes clicant a l'etiqueta "receptes" d'aquí a la dreta.