24 de juny 2015

entrepà d'hamburguesa, alvocat i cebes caramel·litzades

Si sou seguidors del blog d'El Comidista (que està molt bé: receptes bones i en general fàcils, i comentaris divertits), ja sabeu que el Mikel és bastant aficionat a fer versions personals de plats clàssics o tradicionals. Doncs jo avui explicaré aquí una recepta que he fet que és una adaptació d'una de seva. Espero que m'ho sabrà perdonar, el resultat va ser espectacular.


Ingredients per a dues persones

Per a l'hamburguesa
1 o 2 hamburgueses de bou de bona qualitat (segons la gana que tingueu)
1/2 cullerada de romaní sec
1/2 cullerada d'orenga
1/2 cullerada de pebre negre
oli d'oliva
sal

Per a l'alvocat
1 alvocat mitjanet tirant a petit
el suc de mitja llimona
sal

Per a les cebes
200 g de cebetes
25 g de mantega
1/2 culleradeta de farigola seca
1/2 cullerada de sucre moreno
75 ml de vi dolç
pebre negre
sal

Per als entrepans
Dos panets rodons de bona qualitat
mostassa de Dijon

Elaboració

1. Barregem en un bol el romaní, l'orenga, el pebre i la sal amb una cullerada d'oli d'oliva. Pintem les hamburgueses amb la barreja i les deixem fins a l'hora de fregir-les.

2. Pelem les cebetes i esl traiem les arrels.

3. Posem les cebetes en una paella amb la mantega, el sucre, la farigola, la sal i el pebre, i les anem remenant.

4. Quan comencen a estar fetes, hi afegim el vi dolç i les coem tapades uns 20 minuts. Després, si cal, les acabem de coure destapades fins que el líquid s'acabi d'evaporar.

5. Pelem l'alvocat i l'aixafem amb una forquilla o algun altre estri que us vagi bé (jo vaig fer servir el de la foto de la dreta, que no sé com es diu i en teoria em sembla que és per fer mojitos i caipirinhas). El barregem amb el suc de mitja llimona i una mica de sal. Si és madur amb la forquilla ja fareu.

6. Fem les hamburgueses a la paella al gust amb una mica d'oli d'oliva. Si hem optat per la versió lleugera, un cop fetes, les tallem al llarg per la meitat, i suquem la part de dins en l'oli. També podem acabar de fregir-les un cop tallades.

7. Obrim els panets i untem la part de baix amb una mica de mostassa de Dijon. A sobre hi posem l'hamburguesa (o mitja hamburguesa) i el suc que ha desprès, l'alvocat i les cebes, i els tapem.

És un entrepà contundent i deliciós, especial. No s'assembla a cap altre que hagi menjat mai.



La recepta original d'El Comidista la vaig treure del llibre La cocina pop de El Comidista (Barcelona: Plaza Janés, 2012), però també la trobareu aquí, tirant avall.


I si voleu fer una versió vegetariana de la recepta, aneu aquí.