6 de des. 2013

adéu, adéu, Madiba

Recordo perfectament, com si fos ara, el dia, el moment, que Nelson Mandela va sortir de la presó. Ho van transmetre en directe per la televisió. Jo tenia por que hi hagués algú amagat per allà que el matés d'un tret, com havien fet amb John F. Kennedy i amb Martin Luther King. Però no. Mandela va ser president de Sud-àfrica i ha viscut fins als 95 anys.

Però Nelson Mandela havia passat 27 anys --aviat és dit: 27 anys; ¿hi ha res que pugui merèixer més respecte?-- a la presó abans d'aconseguir que al seu país s'abolís l'apartheid, la discriminació dels negres, l'esclavitud.

Avui la xarxa va plena de citacions seves, de mostres de reconeixement a la seva figura exemplar. Com a petit homenatge, aquí teniu alguna d'aquestes citacions; una de les cançons que va inspirar, potser la més coneguda; i una breu valoració de Barack Obama, el primer president negre dels Estats Units.


"He après que el coratge no és l'absència de por, sinó el triomf sobre la por. És valent, no qui no té por, sinó qui venç la por."

"Hem de fer servir el temps amb saviesa i adonar-nos que sempre és el moment oportú de fer bé les coses."

"Tot és impossible fins que passa."

"Els veritables líders han d'estar disposats a sacrificar-ho tot per la llibertat del seu poble."


"Podem canviar el món i fer-ne un lloc millor. És a les nostres mans."

"L'educació és la millor arma que podem fer servir per canviar el món."

"El meu ideal més preuat és el d'una societat lliure i democràtica on tots puguem viure amb harmonia i amb les mateixes oportunitats."




"Let us pause and give thanks for the fact that Nelson Mandela lived —a man who took history in his hands and bent the arc of the moral universe toward justice." (Barack Obama)


46664



Adéu, Madiba.



.