27 de jul. 2013

la cartoixa d'Escaladei


La cartoixa d'Escaladei, situada a la falda de la serra Major del massís del Montsant, data del segle XII i és l'origen del Priorat històric (va tenir domini i jurisdicció sobre Porrera, Poboleda, la Morera, Torroja i Gratallops) i del nom aplicat posteriorment a tota la comarca: el Priorat.
L'any 1989 la Generalitat de Catalunya va rebre en donació tot el recinte, que avui és un dels monuments del Museu d'Història de Catalunya. En els últims anys s'ha dut a terme una important obra de restauració, molt difícil de fer tenint en compte que el conjunt va ser destruït i espoliat durant el segle XIX arran de la desamortització de Mendizábal (1835).

Actualment es pot visitar el recinte i es pot comprovar el resultat d'aquesta obra, encara inacabada. La restauració deixa ben clar què és antic i què és refet, i el resultat és molt bonic.


Com vivien els monjos

En una de les cel·les s'ha recreat el mobiliari i els estris de l'època, i això fa més fàcil imaginar com era la vida dels monjos de la cartoixa.


Els monjos no parlaven, però les necessitats comunicatives mínimes les resolien per escrit.La serra Major del Montsant encara vetlla la cartoixa dia i nit.

.