12 d’oct. 2014

l'escabetx de la mare

La mare és una cuinera excel·lent, la millor que conec. Tant si és festa com si no, sempre troba l'ocasió de fer-nos alguna cosa bona. L'escabetx de sardina (o sardines en escabetx) n'és una.

Ingredients

1/2 kg de sardines ben fresques
1 gotet de vinagre
1 ceba ben grossa
3 grans d'all (o més) aixafats
2 tires de pela de taronja
100 g de farina
llorer al gust
farigola al gust
oli d'oliva verge extra (a casa, DO Siurana)
pebre vermell dolç

Preparació

1. Enfarineu les sardines i fregiu-les en una paella o, millor, en una cassola de fang. Després poseu-les, intercalades, en un recipient de fang o de vidre.

2. En el mateix oli, si és net, o en oli nou, coeu a foc lent, amb la paella o la cassola tapada, la ceba tallada a tires fines, els alls, les peles de taronja i les herbes aromàtiques. La ceba ha de quedar transparent i ben tova.

3. Quan ja ho tingueu quasi cuit, tireu-hi una culleradeta de pebre vermell i deixeu-ho sofregir una mica més, sense que el pebre es cremi.

4. Tireu-hi un gotet de vinagre i un d'aigua (si us agrada fort, només vinagre), i deixeu-ho coure a foc  lent, destapat, 5 minuts més.

5. Aboqueu  el sofregit per sobre de les sardines. Un cop fred, deixeu-ho unes hores a la nevera i ja estarà a punt.





L'any passat la mare va presentar, amb la col·laboració de l'Anna,  aquesta recepta al concurs dels supermercats Bonpreu, i el jurat la va seleccionar per incloure-la en el llibre que van publicar. Un petit reconeixement que ens va fer molta il·lusió.




.