31 de jul. 2011

pa de la Toscana

Ingredients

25 g de llevat de forner fresc (o 12 g de llevat sec instantani)
un pessic de sucre
275 dl d'aigua tèbia
300 g de farina integral (millor orgànica)
200 g de farina blanca per fer pa (millor orgànica)
una mica més de farina blanca per tirar per sobre
4 cullerades d'oli d'oliva del bo


Com es fa

1. Poseu el llevat, el sucre i l'aigua en un bol petit i deixeu-ho reposar 10 minuts.

2. Poseu la farina, tamisada, en un bol gran. Feu un forat al mig i tireu-hi el líquid anterior i l'oli d'oliva.

3. Barregeu-ho amb una mà per fer una massa tova i tireu-la al marbre, enfarinat.

4. Pasteu-la durant 10 minuts amb les dues mans, fins que estigui suau i elàstica.

5. Feu una bola i poseu-la en un bol net i untat amb oli. Cobriu-la amb un drap de cotó o de lli mullat o amb film de plàstic, i deixeu-la reposar en un lloc càlid 1 hora o 1 hora i mitja, fins que hagi doblat el volum.

6. Torneu a bolcar la bola al marbre, doneu-li cops perquè surti l'aire i torneu-la a pastar un minut.

7. Doneu-li forma de cilindre gran, per fer una barra, o bé de cilindres petits, per fer panets llargs (els clàssics panini italians). Poseu-ho en una placa de forn enfarinada o amb paper de cuina, tapeu-ho i deixeu-ho reposar 45 minuts més.

8. Mentrestant, escalfeu el forn a 200 ºC, amb escalfor a dalt i a baix (important!).

9. Poseu un recipient resistent a l'escalfor ple d'aigua dins del forn. El vapor farà que la crosta sigui més cruixent (important!).

10. Tireu una mica de farina per sobre de cada pa i enforneu la placa durant 30-40 minuts (aneu-ho vigilant, depèn de la mida dels pans), fins que la crosta estigui torradeta.


11. Traieu la placa del forn i passeu els pans a una reixa perquè es refredin.


Notes

1. Aquest pa no porta sal perquè es considera que els ingredients que s'hi afegiran ja en porten prou. De tota manera, n'hi podeu afegir dues culleradetes, si voleu.

2. El mateix pa es pot fer amb farina blanca, només.


(Recepta basada en una que trobareu en el llibre Panes del mundo, de Paul Gayler (Barcelona: Blume, 2007). Les receptes són senzilles (a diferència d'altres llibres de receptes de pa), i seguint les instruccions al peu de la lletra els resultats són molt bons, pel meu gust.)


Altres receptes de pa aquí , aquí i aquí.


(I si voleu veure les altres receptes d'aquest blog, pitgeu l'etiqueta receptes que trobareu a la columna de la dreta.)