![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0DmWGBWEbZov-1GxLdOlagYfdkik0Jte4adI0Gy269Cci1XjIWns_AYSsKimgx2Oz72PfM4VAtanU57G5TsCORkSY_JemcLD-pxsMKyVQaaMkGx4aK2eO0mrk6XwKyiGgmMLdfBsH/s320/IMG_8063+%2528640x436%2529.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgaVVrNBmBYAAP0JHl9EMXgQsJ0tE2UE-OzcDhUzWoXUweVEU2BVqWUnBeQCROgsY_J4mE_zT9vJQT6-jXg5zXDDQQINO1yetjNT5uWmvbewOiZCxX9-qoUyGCuss5uKnZGyQCmH8YZ/s200/IMG_8047+%2528640x480%2529.jpg)
INGREDIENTS
Per al pastís
• 250 ml de cervesa Guiness Stout (millor d'ampolla que de llauna, fa més espuma; es troba a bastants supermercats)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1H-zu4DYau6uVBehTN7Gqh1dlaqSlXZDMZYb6PDX3Bu-bDLQI_YaHeoZF3hqLKuPko3MH-2DQEL687R4HsioqmRBYn1x6ZQ5zjf_840VE-nSrI01FbTs3Ar1Mg5uEuxYFqp0WMYG8/s200/IMG_8050+%2528640x480%2529.jpg)
• 75 g de cacau en pols (jo faig servir el Cacao Afrikao que venen a Intermón, molt negre i molt bo)
• 200-400 g de sucre (jo estic intentant reduir el sucre de moltes receptes; millor moreno)
• 140 ml de nata líquida per muntar
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFP9u0piCeyuyrJjLIGWYzudy4KAmU1bm365zYoI4jU8ISoax9IUpkbrU9sEC6NePM3BgwIArQqYvKpGLpyu85zCRcL2txDkb1N7XhdAsEwgGlrM-8Tngjt7A5pY2-3tP3T8F8O6g3/s200/IMG_8052+%2528640x468%2529.jpg)
• 1 culleradeta de vainilla líquida (o sòlida, ensucrada)
• 250 g de farina blanca de blat per fer pastissos
• 2,5 culleradetes de bicarbonat (diria que amb llevat Royal també deu funcionar, però encara no ho he provat)
Per a la cobertura
• 150 g de formatge Philadelphia o similar (jo últimament opto pel mascarpone: no porta additius i és molt més natural)
• 75 g de sucre glas (o normal, moreno, passat per la picadora; és perquè es desfaci més fàcilment)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiO3HXTYBvPIoHvJID5klaIG49LbsbSUCu-5CRDVxsE0bKEXAyVxUbawyxTj3uLYZpCl2fI7Bwrezr5UJo-hmEqlRUVpue6yJX1-d0saI4k_Uk-LC6lbnJ6ZQil7iC4HT8c09Gc-YMG/s200/IMG_8056+%2528640x481%2529.jpg)
(Per fer la cobertura, les quantitats de la recepta original eren el doble, però a mi me'n va sobrar molta.)
PREPARACIÓ
Pastís
1. Posem a escalfar la cervesa en una olla, pot o cassola, amb foc mitjà. Quan estigui calenta, però sense que bulli, hi afegim la mantega tallada a trossos i ho anem removent fins que la mantega s'hagi fos del tot. Ho traiem del foc.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6BJ7iWhNmCkUdoNjTtfwKl7zXP4ofe3pl6N9xNYq2MXsPMh3rUiCymhsefHkX9Vwdgv4NLoi9UKFGIz2p8L0iqMT1vunTyQGfF54scKyMlOxZcx6hyACOVsAtQoaw_GaRzJ1gwvXm/s200/IMG_8051+%2528640x480%2529.jpg)
(En algun moment per aquí engeguem el forn i l'escalfem a 200 ºC per dalt i per baix.)
3. En un altre bol hi posem la nata líquida (sense muntar) i els ous (i la vainilla si és líquida), i ho batem fins que tinguem una barreja uniforme.
4. Hi afegim la cervesa barrejada amb la mantega a poc a poc i ho batem fins que tot quedi ben integrat.
5. Hi anem incorporant a poc a poc els ingredients secs i ho batem enèrgicament fins que tinguem una massa uniforme i sense grumolls. Queda bastant líquida, no us amoïneu per això.
6. Passem la massa a un motllo engreixat i enfarinat (o a dos de més petits; si volem un pastís primet, a un de rectangular grandet, però llavors el temps de cocció serà més curt i caldrà una mica més de cobertura).
7. Abaixem el forn a 180 ºC i el posem a escalfar només per sota i hi introduïm el pastís. Al cap de 45-50 minuts mirem si ja està fet amb una forquilla o un escuradents, la prova clàssica.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3kYWkKeLqksZybZ73AdksdlxlYlXa4FfA8gC4ykdGCnCV83jBMLPodDRY3g1J3-ii-4LBbGY6B_gxgDYLG0UapHJsBMoaknPNs-pRng25mypFnu68MISu90KwptDM3rlSgIfXWI0x/s200/IMG_9664+%2528634x640%2529.jpg)
9. Un cop el tinguem al plat o la plata on el vulguem presentar, hi posem la cobertura següent per sobre amb el revers d'un ganivet o amb una espàtula.
Cobertura
1. Barregem el formatge i el sucre amb un batedor fins que tinguem una crema suau.
2. Hi afegim la nata muntada i ho barregem amb moviments suaus fins que tinguem una crema fina i uniforme.
Hi ha l'alternativa de posar com a cobertura formatge mascarpone una mica batut, amb sucre o sense. O també substituir el Philadelphia pel mascarpone a la versió canònica de la recepta. Jo ho he provat amb mascarpone sol i una mica de sucre moreno, molt poc, espolsat per sobre, i queda molt bé. El mascarpone és mooolt més natural que el Philadelphia ,i és molt bo.
El pastís queda una mica humit i molt flonjo, i el contrast amb la cobertura el fa molt especial i molt bo. Tinc pendent provar de fer la cobertura amb mascarpone en lloc de Philadelphia, o només amb mascarpone i sucre.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlNj6UsVBFNPKEIQnpqZn6jpdz1Gd-3j6Jfjc_X4p4l9cvCWuftzWnEcVR-_5aSFbkJKf2JmPaBRVp_AO1vInaqJW3_QVMhzSOtRnWdJKmyXkVGENca7oyj0CApHBJr7jc8cRAbeuk/s320/IMG_9693+%2528640x515%2529.jpg)
Aquí teniu la recepta en castellà i aquí l'original en anglès. I si voleu provar-ne una altra versió, aquí en teniu una.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiRu76cD2kQjAj00kAj-09QL1qxqPZYnoX1Y164EGDSrqxt7uE-TmGIzuXMX2yuQTRCxAmY0mG4OM2KsKlvdAKU1M-HGwXF4F7P4hsG50HBRAoaPiQRkcSiWIMZ8z0TbQur7S-16mIx/s200/IMG_8061+%2528640x480%2529.jpg)
(Si voleu veure les altres receptes d'aquest blog, pitgeu l'etiqueta receptes que trobareu a la columna de la dreta.)
.
Hola NEus! Ostres, quin negre més bonic! Estic pensant que deu ser pel sucre o potser pel cacau, el meu no era massa fort.... HI faré canvis quan el repeteixi, a veure si aconsegueixo naquest negre tant negre.... petons!
ResponElimina